Energidrycker

Energidrycker tillhör en klass av dryck som innehåller flera uppiggande substanser, med avsikten att öka välbefinnandet, prestations- och koncentrationsförmågan. Från flera skolor i Sverige har det rapporterats att barn och ungdomar blivit rastlösa, ”speedade”, okoncentrerade, sömnsvårigheter, hjärtarytmier som en följd av konsumtion av energidrycker.

Skillnad på energidryck, sportdryck och funktionsdryck? Vad innehåller en energidryck? Vilka biverkningar finns? Vilken åldersgräns gäller? Ska de säljas/användas inom idrotten? Vilket ansvar har idrotten för marknadsföring av energidrycker? Ska vi använda energidrycker i vår verksamhet i samband med fysisk aktivitet? Energidrycker och alkohol? Taurinets påverkan på belöningssystemet? Energidrycker – ökad psykisk ohälsa?

Vitt snus

Vitt snus marknadsförs som tobaksfritt med stort fokus på att det är godare, fräschare och hälsosammare än vanligt snus. Användandet av vitt snus har ökat kraftigt sedan 2017, det vill säga något år efter att det vita snuset lanserats i Sverige.

Är det vita snuset tobaksfritt? Vilka negativa hälsoeffekter finns det av vitt snus? Är det beroendeframkallande? Är en nikotinberoende individ mer känslig för alkohol och droger? Vilka risker kan det bli vid graviditet?

Detta är några frågor som vi tar upp under föreläsningen. Välkomna att skaffa er mer kunskap och medvetenhet

Sociala medier och unga idrottare: Riktlinjer och verktyg

I denna workshop fokuserar vi på att utveckla och implementera sociala mediepolicies inom idrottsrörelsen. Vi kommer att utforska hur vi som ledare och föreningsaktiva kan stödja ungdomars digitala vardag, samtidigt som vi främjar en hälsosam och säker miljö både online och offline.

Vi kommer att diskutera viktiga aspekter som:

– Gränssättning: Hur sätter vi tydliga och hälsosamma regler för sociala medier inom laget?

– Integritet och säkerhet: Hur skyddar vi våra unga idrottare online?

– Samhällsansvar: Hur kan vi som förening forma digitalt medvetna och ansvarstagande individer?

Henrik Pallin, socionom och expert på ungas nätanvändning, kommer att leda oss genom diskussioner kring gränssättning, integritet och säkerhet på sociala medier, samt hur vi kan uppmuntra våra unga idrottare att bli digitalt medvetna och ansvarstagande individer. Workshopen erbjuder praktiska verktyg och insikter för att forma effektiva policies som inte bara skyddar våra medlemmar, utan också stärker deras förmåga att navigera den digitala världen med självförtroende och ansvar.

Då vi som förening har det svårt att få in föräldraledare så har vi valt att satsa på lokala ungdomar som ledare.

Sedan ca. 7-8 år tillbaka så började vi att se över en mindre rekrytering av några unga ledare för att utbilda dom och sedan ha dom ute i verksamheten.

Nu har vi ett samarbete med stadsdelsförvaltningen (IOP) där det ingår att utbilda ungdomar i ledarskap och då har vi fått en tillströmning av unga ledare som har skapat förutsättningar för oss att även öppna upp och även stärka flera idrotter.

Idag så har vi några sektioner som mer eller mindre drivs av unga ledare.

Vi har även startat upp en ungdomskommitté sedan 1 ½ år tillbaka som ser över behoven för barn och ungdomar i föreningen genom denna satsning.

Järvas unga ledare får ett nätverk av andra unga ledare, då vi försöker åka iväg och möta andra föreningar och deras unga ledare.

Emma Svensson och Thomas Gehöör från RF-SISU Västra Götaland går igenom hur en krisplan kan se ut i er förening. Krisplanen kan vara kopplad till oförutsedda händelser som dödsfall, självmordsförsök, sexuella övergrepp, trafikolyckor eller andra kriser i föreningen och dess närhet. När krisen kommer är det skönt att vara förberedd. Målsättningen med detta seminarium är att ni ska veta hur ni kan gå tillväga och var ni kan vända er för stöd genom krisen.

Emma jobbar som regionalt ombud för visselblåsarärenden inom idrotten. I sitt arbete stöttar hon föreningar genom kriser. Thomas är projektledare för projektet Motverka sexuella övergrepp inom idrotten.

Fler insatta vuxna ger färre utsatta barn och unga!
Alla barn och unga har rätt att växa upp, utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Sexuella övergrepp är liksom alla typer av kränkningar och utnyttjanden oförenligt med verksamhetens värderingar. Som vuxna är vi skyldiga att engagera oss i att skydda barn mot alla former av sådant och tydligt verka för det som befrämjar växande och en sund utveckling.
Varför berättar inte barn om sexuella övergrepp? Hur reagerar barn som utsätts för sexuella övergrepp? Vem utnyttjar ett barn sexuellt? Olika begrepp, grooming? Hur kan vi förebygga och skydda våra barn från sexuella kränkningar och övergrepp? Hur kan du som ledare hjälpa? Barns signaler. Råd vid samtal med barn. Policy, handlingsplan, rutiner, belastningsregistret, anmälan.

Detta är några frågor som vi tar upp under utbildningen, föreläsning & workshop.

Idrottsföräldrars bristande kunskap – en orsak till att barn och ungdomar slutar att idrotta?

Föräldrar spelar en viktig roll i föreningslivet. Utan deras insatser skulle mycket av den omfattande barn- och ungdomsverksamheten vara omöjlig att genomföra. Dessvärre kan deras engagemang ibland bli missriktad och får då oönskade effekter:

  • En av tre idrottande barn och ungdomar önskar att deras föräldrar inte är närvarande vid träningar, matcher och tävlingar.
  • En av fem barn upplever stress och press från sina föräldrar.
  • 70% av alla idrottande ungdomar har slutat vid 13 års ålder.

På det här seminariet kommer vi att ställa oss frågan varför det är så här.

Vi kommer också diskutera konkreta verktyg som kan förändra och förbättra, verktyg som underlättar föreningens värdegrundsarbete. Resultatet av att jobba med dessa verktyg är mätbart och kan användas för att presentera hur ni konkret jobbar med värdegrund. Något som uppskattas av kommunen, gör er förening mer attraktiv och som potentiella sponsorer ser som mycket positivt.

Ungdomsstyrelse – en väg framåt

Inom de idrotter Stiftelsen stöttar är det få föreningar som stoltserar med en ungdomsstyrelse, och de ungdomsstyrelser som finns består inte sällan av vuxna. Inom ridsporten i Sverige är det dock mer regel än undantag att man har ungdomsstyrelser som består av ungdomar och som dessutom får möjlighet att ta ansvar. I en värld där vi har svårt att få föräldrar att engagera sig kanske en välfungerande ungdomsstyrelse är en väg framåt?

Kajsa Baumann, verksamhetschef på Askims Fältrittklubb berättar om hur föreningens ungdomsstyrelse verkar och fungerar.

Stiftelsen Våga Va´ Dig Själv!!! föddes ur det trauma som familjen Falkbäck drabbades av år 2005. Det året, den 27 april, tog deras yngsta dotter Linda, 13 år, sitt liv. Sedan dess har de arbetat för en värld där ungdomar möts, trivs och växer via upplevelser, gemenskap och GLÄDJE.

Våga Va Dig Själv anordnar läger och aktiviteter där alla vågar vara sig själva och tillåter andra att vara sig själva. VVDS har bland annat som målsättning att verksamheten skall vara självförsörjande på unga ledare. Nyligen har de publicerat ledarskapshandboken med titeln:

” En ledare är en person du följer dit du inte vågar gå själv”

Den handlar om den grundläggande idén om hur människor fungerar. Ungdomarna betraktas på aktiviteterna som individer som är villiga att ta ansvar för sitt beteende och som ser fördelarna med filosofin och upplägget. Våga Va Dig Själv har många idéer som alla föreningar kan dra stor nytta av att använda.

Öckerö IF tror att ett starkt och aktivt föreningsliv är en av byggstenarna i att skapa ett gott samhälle men vilken plats vill vi, och kan vi ta som en klassisk idrottsförening? Troligtvis större än vi tror.

Ingen enskild förening eller organisation kan ”göra allt”, men TILLSAMMANS med andra goda krafter kan vi göra mycket.

Öckerö IF är på en resa sedan några år, där man med sin bas i ledorden HJÄRTA-RESPEKT-SAMMANHÅLLNING etablerat ett bättre samarbete med kommun, näringsliv, skolan, kyrkan, och givetvis andra idrottsföreningar.

Vad är egentligen det viktigaste med vår verksamhet? Om vi lägger ner föreningen imorgon, vilka skulle sakna oss då?

Svaren på de frågorna är viktiga och kan hjälpa oss i att utmana oss själva. Jobbar vi med rätt saker?

Vad innebär det egentligen att vara en förening för ALLA och hur når vi visionen “Så många som möjligt så länge som möjligt”?

 Vår vision är att Öjersjö IF ska vara det självklara valet för fotbollsintresserade i Öjersjö och dess omnejd. Under flera år tappade dock föreningen sina äldsta lag och den röda tråden saknades i verksamheten. För att vända detta och möjliggöra målsättningen ”så många som möjligt, så länge som möjligt” har Öjersjö IF skapat ett nytt arbetssätt som ser bortom åldersgränserna och istället fokuserar på att utbilda alla spelare på den nivå de för tillfället befinner sig.

Modellen betonar utvecklingsmöjligheter och långsiktig spelarutveckling och innebär i praktiken att lagen från att man börjar spela 9 mot 9 gradvis integreras mer och mer och spelarens utvecklingsnivå snarare än ålder bestämmer tränings- och matchnivåer. Detta ger alla spelare möjlighet att utvecklas på sin nivå och förbereda sig för att så småningom landa i en gemensam senior- och juniorverksamhet.

Arbetssättet ställer höga krav på allt från samarbete mellan tränarteamen, effektiv planbokning, en gemensam spelidé som röd tråd samt förståelse från både spelare och föräldrar. För att lyckas krävs en tydlig kommunikation och planering samt ett strukturerat arbetssätt mellan sportchef, fotbollsutvecklare och tränarteam för att optimera lagindelningar och träningsupplägg inför varje säsong. Balansen mellan att utmana spelare och samtidigt behålla glädjen och sammanhållningen i lagen är fin och något som ständigt kräver avvägningar och samverkan.

Idag är Öjersjö IF en växande förening med representation i alla lag från 5 år upp till senior på både pojk- och flicksidan. Genom att fokusera på spelarnas utveckling och den gemensamma spelidén är vår förhoppning att stärka föreningens helhet och ge våra barn och ungdomar de bästa förutsättningarna för att växa som fotbollsspelare.